Home » Laatste nieuws

Vandaag gaat het gesprek over fietsen, niet over het rijwiel, maar over de fietser.

Ik heb de indruk dat u het aanspreekpunt bent, zeg ik tegen Henk Beemsterboer.
Dat klopt niet helemaal, is het antwoord.

Ik ben het aanspreekpunt, samen met Frieda Bakker, maar geen leider, omdat iedereen voor eigen verantwoordelijkheid meegaat.

Iedere dinsdagochtend om klokslag negen uur starten we bij Het Spectrum en dan wordt er geteld hoeveel deelnemers er zijn.


Stelt u de route alleen samen of hebben anderen ook inspraak?


Meestal heb ik een bepaalde route in gedachten. Ik stem deze af met Frieda en vaak is het zo, dat we dezelfde route op het oog hebben.


Wij willen zoveel mogelijk variatie in de tochten aanbrengen.Als ik vraag hoe groot het groepje meestal is, krijg ik als antwoord dat het groepje 's winters meestal uit acht tot tien liefhebbers bestaat. Maar in het voorjaar, zoals nu, fietsen we met 15 tot 20 personen.


Dat is wel het maximum, omdat we meestal achter elkaar rijden en omdat we iedereen in de gaten willen houden.

De grootte van de groep is afhankelijk van het weer en dat is begrijpelijk.Moet men zich van te voren melden? vraag ik weer. Nee, dat is niet echt nodig, want de ploeg wisselt iedere week van aantal deelnemers.

Iedereen die om negen uur bij Het Spectrum staat, fietst mee
.Gaat er een EHBO-trommel mee? wil ik weten. Nee, zegt Henk,dat is nog niet gebruikelijk, maar ik denk dat we er in de toekomst wel rekening mee moeten houden.
Er gaan wel fiets plakmiddelen mee. Helmen worden nog niet gedragen, vervolgt hij. Maar als dat wettelijk verplicht wordt, gaan we daar natuurlijk wel mee beginnen.

Wij houden een snelheid aan van 15 km per uur. 

Overigens, veel mensen hebben een E-bike.

Waar gaan de fietstochten zoal naar toe?vraag ik. Van centrum Heemskerk tot Alkmaarder meer.
Vanuit centrum Heemskerk richting Krommenie. Richting Spaarnwoude het kanaal over en weer terug via Assendelft. Wij fietsen in alle windstreken en niet te vergeten via de duinen naar Castricum, Bakkum of Egmond.
Er is genoeg variatie in de tochten aan te brengen. Een mogelijkheid is ook om de tochten in omgekeerde richting te rijden.
Dan zie je de natuur weer van een andere kant.Over desluizen naar IJmuiden rijden we ook. Richting grote zeesluis. In IJmuiden drinken we dan koffie en gaan via de pont weer terug.
Frieda en ik overleggen over de route. Maar als er nieuwkomers zijn die een mooie route kennen, dan zijn we daar ook blij mee
.De deelnemers moeten er rekening mee houden dat wij niet altijd een vast tijdstip kunnen geven voor de te rijden route.
Zij moeten er ook rekening mee houden dat we niet altijd binnen de tijdspanne van 9.00 tot 12.00uur terug kunnen zijn. De totale afstand die we rijden ligt tussen de 28 en 35 km met een onderbreking van een koffiepauze van 20 tot 30 minuten
.Als het regent blijven we niet thuis, maar trekken een regenpak aan. Bovendien heb ik nog een advies:“Laat je 's morgens niet door een donkere lucht van de wijs brengen, want meestal klaart het wel op.
En als de regen ons onderweg overvalt, duiken we meestal een dichtbij gelegen koffie drinkgelegenheid in en wachten daar de bui af.
Maar het is beter om vooraf te melden hoe laat we komen, want dan staat de koffie klaar met een koekje.”Nog een advies van Henk: zorg voor een goed toegeruste fiets en zorg dat je geen platte banden hebt. Bedenk dat je voor eigen risico fietst.
Wat ook belangrijk is om te weten is dat je voor een rood stoplicht moet wachten en niet de groep achterna rijden die nog net door groen stoplicht kon rijden